BuÄŸdayda, dar yapraklı yabancıot mücadelesinde kullanılan yabancıot ilacıdır.
Etki Åžekli
Topik 240 EC, dar yapraklı yabancıotların yapraklarından alınır. İlaca hassas dar yapraklı yabancıotlarda aktif büyüme 48 saat içinde durur. Ot türlerine ve çevre ÅŸartlarına baÄŸlı olarak ilacın etkileri 1-3 hafta içinde görülür. Yabancıot boÄŸumları ve büyüme noktalarındaki çürümeler gözle görülür, genç yapraklarda sararmayı müteakip ölümler meydana gelir. Uygulamadan 2-3 saat sonra meydana gelen yağıştan etkilenmez. İlacın formülasyonunda yer alan yardımcı madde (safener), metabolizmayı teÅŸvik ederek ilacın buÄŸday üzerindeki selektivitesini artırır.
Bitki Tahammülü
Tavsiye edildiÄŸi dönem ve dozda kullanıldığında buÄŸday tarafından çok iyi tolere edilir.
Kısıtlama
Topik 240 EC´nin, buÄŸday dışındaki ürünlerde kullanılması tavsiye edilmez.
Münavebe EsnekliÄŸi
Topik 240 EC, toprakta kısa sürede ayrıştığı için, topraktan etkisi yok denecek kadar azdır. Bu nedenle münavebe ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur.
Uygulama zamanı
Topik 240 EC, buÄŸday ve yabancıotlar çıktıktan sonra (post-em) örneÄŸin buÄŸdayın 3 yapraklı devresinden kardeÅŸlenme sonuna kadar herhangi bir zamanda kullanılabilir. Topik 240 EC´den en iyi sonuç; yabancıotların çoÄŸunluÄŸunun çıktığı ve örneÄŸin ılık, rutubetli ÅŸartlarda aktif olarak büyüdükleri devrede uygulandığında elde edilir. Topik 240 EC´nin kalıcı etkisi olmadığından, ilaç uygulamasından sonra çıkan dar yapraklı yabancıotlar kontrol edilmezler. İlaçlamayı müteakip, 2 saat içinde yağış beklenen hallerde uygulama yapılmamalıdır.
DiÄŸer İlaçlar ile Karışma Durumu
Dar yapraklı yabancıotların yanı sıra geniÅŸ yapraklı yabancıotlar da kontrol edilmek istendiÄŸinde Topik 240 EC, Lintur WG ile karışım halinde kullanılabilir. Sulfonyl urea ve 2-4 D terkipli ilaçlar ile karışım halinde kullanmamalıdır. Topik buÄŸday fungisitleri ile birlikte kullanılabilir.
Traktörle çekilen pülverizatörlerle en az 15 l/da suyla uygulanmalıdr. Atomizör ve sırt pülverizatörleri önerilmez. 110 derecelik düz yelpaze memelerle 2-3 atm. basınçla ilaçlama yapılması önerilir.